ÇAĞATAY ÜSKÜDAR
AVUKAT - ARABULUCU

Daha önce blogumuzda “Araç Değer Kaybı Nedir ? Şartları Nelerdir ?” Başlıklı yazımız ile araç değer kaybının ne olduğunu ve hangi şartlarda araç değer kaybının alınabildiğinden bahsetmiştik. Eğer trafik kazası sonucu aracınızda meydana gelen hasarlar değer kaybı almanızı sağlayacak şartlara uygun durumdaysa araç değer kaybınızı kazada kusurlu olan tarafın Zorunlu Mali Sorumluluk Şirketinden veya tarafından kendisinden talep edebilirsiniz.

Araçta meydana gelen değer kaybından kim sorumlu ?

Trafik kazasından kaynaklı meydana gelen zararlardan kusuru ile aracınıza zarar veren taraf ve o aracın zorunlu mali sorumluluk sigortası limitleri dahilinde sorumludur. Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortacısı o aracın trafik poliçesini düzenleyen sigorta şirketidir. Sigortanın araç sahibi ile birlikte sorumluluğu Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası ) Genel Şartları A.3. maddesinde Trafik Sigorta Poliçesinin kapsamı içerisinde belirtilmiştir. Buna göre sigortacı; poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında, üçüncü şahısların ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermiş olmasından dolayı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre sigortalıya düşen hukuki sorumluluk çerçevesinde bu Genel Şartlarda içeriği belirlenmiş tazminatlara ilişkin talepleri, kaza tarihi itibariyle geçerli zorunlu sigorta limitleri dahilinde karşılamakla yükümlüdür. 2019 yılı için bu limit araç başına 36.000 TL, kaza başı ise 72.000 TL’dir.

Bir örnek ile anlatalım. Aracınızla kazaya karıştınız ve 32.000 TL tutarında onarım bedeli oluştu, karşı taraf %75 kusurlu siz %25 kusurlusunuz. Karşı aracın ZMSS’si sigortalısının kusuruna denk gelen miktarda yani 24.000 TL ödeme yapacaktır. Bu kaza sonucunda aracınızda meydana gelen değer kaybı 10.000 TL ise yine sigortalısının kusuru dikkate alınarak 7.500 TL ödeme yapacaktır. Bu kazadan dolayı sigorta şirketinin size ödeyeceği toplam miktar 31.500 TL olacaktır. Ancak ZMSS şirketinin sigortalısı bu kazada %100 kusurlu olsa idi size ödenecek toplam rakam 42.000 TL değil teminat limiti olan 36.000 TL olacaktır. Kalan miktarı kazaya sebebiyet veren araç sürücüsü ve araç sahibinden talep etmeniz gerekecektir.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır ?

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır ?
Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır ?

Aşama olarak ilerlersek öncelikle değer kaybı şartlarını inceleyip aracınızda değer kaybı talep edip, edemeyeceğinizi öğrenmelisiniz. Daha sonra araç kaybını kimden talep edebileceğinizi yani kimin sorumlu olduğunun tespitini yapmalısınız. Tüm bunları öğrendikten sonra aşağıda saydığım evrakları toparlayıp, kazaya sebebiyet veren tarafın trafik poliçesi şirketine yazılı başvuruda bulunmanız gerekiyor. Sigorta şirketleri her başvuran kişinin değer kaybı taleplerini karşılamayabiliyor. Böyle bir durumda tahkim veya dava açma yolu ile süreci devam ettirebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Talebi İçin Gerekli Evraklar

Öncelikle bir ekspertiz aracılığıyla değer kaybı talep edilen araca ilişkin olarak değer kaybı ekspertiz raporu almanız gerekmektedir. Raporu aldıktan sonra sigorta şirketlerine göre değişebilen ancak genellikle istenilen belgeler şunlardır;

Yukarıdaki evraklar standart olup, Sigorta şirketine başvuru yapıldıktan sonra şirket tarafından ek evraklar talep edilebilmektedir. Tüm bu evrakları toparladıktan sonra Trafik Sigortası Genel Şartları’nın “C.5. TEBLİĞ VE İHBARLAR” başlıklı maddesinde belirtildiği üzere noter eliyle veya taahhütlü mektupla başvuracağını sigorta şirketine gönderilir. Sigorta şirketine tebliğ olduktan sonra 15 gün içerisinde Sigorta şirketi ödemeye uygun görürse değer kaybınızın ödemesini gerçekleştirebilir.

Sigorta şirketi değer kaybı ödemesi yapmıyor ise ne yapılabilir ?

Sigorta şirketi eksper raporu ile başvurduğunuzda 15 gün içerisinde ödeme yapmadı ise önünüzde 2 seçenek mevcuttur. Birincisi Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurmak ikinci yol ise mahkemeler nezdinde alacak davası açmaktır. Bu yollardan birine başvurarak değer kaybınızı talep edebilirsiniz.

Araç değer kaybının alınması ile ilgili sorularınız için iletişim sayfasından bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir