ÇAĞATAY ÜSKÜDAR
AVUKAT - ARABULUCU
[toc]

Bilişim Hukuku, bilgi ve teknolojinin kullanımını ele alan bir hukuk dalıdır. Gelişen teknoloji hayatımıza bir çok kolaylık sağlamaktadır. Bunun iyi yönleri olduğu gibi kötü yönleri de mevcuttur. Bilgi ve teknolojinin kullanılması esnasında hukuki uyuşmazlıklar meydana gelmektedir. Bu hukuki uyuşmazlıkları çözümlemek Bilişim Hukuku ile gerçekleşir.

Bilişim Hukuku ve Bilişim Suçları Avukatı

Bilişim Hukuku Avukatlığı

Özetle Bilişim Hukuku, hem tüzel hem gerçek kişilerin teknolojinin kullanılmasından kaynaklı yaşadıkları sorunları çözen özel hukuk dalıdır. Bu kapsamda kişilere verilen zararların önlenmesi, eğer zarar meydana gelmişse tazminini amaçlar.

Ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bir hukuk dalıdır. Diğer hukuk alanları ile birlikte multidisipliner yaklaşım içindedir. Özellikle İnternet ve Sosyal Medya Hukuku, Ceza Hukuku, Fikri Mülkiyet Hukuku buna örnek gösterilebilir.

Bilişim Hukuku ve Bilişim Suçları alanında çalışmalar yapan Avukat Çağatay ÜSKÜDAR, İzmir Barosu Bilişim Hukuku komisyonu üyesidir. Aynı zamanda bu alanla ilgili çeşitli seminer ve konuşmalarda yer almıştır. İlgili etkinliklere Avukat Çağatay ÜSKÜDAR Instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

Avukat Çağatay ÜSKÜDAR, geçmişte internet projelerinde yazılım ve arayüz geliştiricisi olarak yer almıştır. Bu sebeple yazılım geliştirme, sosyal ağlar ile ağ ve veri güvenliği alanlarında tecrübeleri mevcuttur.

Bilişim Hukuku ve Bilişim Suçları

Bilişim Suçları Avukatlığı

Bilişim suçları, bilişim sistemleri vasıtasıyla işlenebilen suçlardır. Teknolojinin kötüye kullanılmasıyla kanunlara aykırı işlemlerin gerçekleştirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Siber suçlar olarak da tanımlanmaktadır.

Tanımda yer alan bilişim sistemlerini geniş düşünmemiz gerekir. Akıllı saatten, bilgisayara kadar tüm bilgi işleyen cihazlar bilişim sistemi olarak adlandırılır. Hatta internet siteleri ve sosyal medya da birer bilişim sistemi olarak değerlendirilir.

3 Başlıkta Bilişim Suçları

Ülkemiz “Avrupa Siber Suçlar Sözleşmesi”ne taraf olan ülkelerden biridir. Bu sebeple yasalarımızda çeşitli değişiklikler yapılarak bu sözleşmeye uyum sağlanmıştır. Sözleşme genel olarak bilişim suçlarını üç ana kategoriye ayırmıştır. Bunlar;

Şeklindedir. Bu başlıklara girebilecek bilişim suçları ülkemiz mevzuatlarında da düzenlenmiştir.

Yasalarımızda Yer Alan Bilişim Suçları

Ülkemiz mevzuatlarında doğrudan düzenlenen bilişim suçları Türk Ceza Kanunun’da yer almakta olup şunlardır;

Ayrıca kanunlarımızda doğrudan düzenlenmeyen ancak bilişim sistemleri aracılığıyla işlenebilen suçlar da mevcuttur. Sosyal medyanın yaygınlaşması sonucu sayısı hızlıca artan sosyal medya suçları örnek verilebilir. Dijital zorbalık başta olmak üzere bir çok bilişim suçu günümüzde bilişim sistemleri kullanılarak işlenmektedir.

[konulink link=”https://www.uskudar.av.tr/sosyal-medya-yoluyla-hakaret-sucu/” linkbaslik=”www.uskudar.av.tr/sosyal-medya-yoluyla-hakaret-sucu”]Sosyal medya suçlarına örnek vermişken aşağıdaki linkten Sosyal Medya yoluyla Hakaret Suçu içerikli yazımıza göz atabilirsiniz.[/konulink]

Bunlara örnek olarak ise kişilerin özel hayatlarına ve özel hayatın gizli alanına karşı suçlar altında düzenlenen

bilişim suçları olarak işlenebilmektedir. Yine Türk Ceza Kanunumuzun diğer bölümlerinde bilişim sistemleri vasıtasıyla işlenmesi mümkün olan diğer suçlar:

Bilişim Hukuku ve Bilişim Suçları alanındaki faaliyetlerimiz

Bilişim Hukuku ve Bilişim Suçları Kapsamında faaliyet gösterdiğimiz konuları kısaca özetlemek gerekirse;

[konulink2 link=”https://www.uskudar.av.tr/bilisim-hukuku-bilisim-suclari/” linkbaslik=”Bilişim Hukuku ve Bilişim Suçları“]Bilişim Hukuku ve Bilişim Suçları ile ilgili içeriklerimize aşağıdaki linke tıklayarak erişebilirsiniz.[/konulink2]

Bilişim Hukuku ve Bilişim Suçları hakkında tüm sorunlarınız için İletişim Sayfası üzerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.