ÇAĞATAY ÜSKÜDAR
AVUKAT - ARABULUCU

2019 yılı Aralık ayında Çin’in Wuhan şehrinde ilk kez görülen ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel ölçekte salgın hastalık olarak tanımlanan Korona Virüs ülkemize de görüldü. Tüm dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de bu salgına yönelik olarak ciddi önlemler alınmaya başladı. Alınmaya başlanan bu önlemler çok kısa sürede iş hayatında olumsuz olarak etkisini gösterdi.

İçişleri Bakanlığının ‘corona virüsü tedbirleri’ kapsamında yayınladığı 16.03.2020 tarihli genelge ile birlikte tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları (atari, playstation vb.), her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine 16.03.2020 pazartesi saat 24:00 itibariyle durduruldu. Bu sektörlerde faaliyet gösteren işverenler faaliyetlerini belirsiz bir süreyle sonlandırdılar.

Diğer sektörlerde faaliyetlerine devam eden / etmek zorunda olan işverenler, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kapsamında çeşitli tedbirler almak zorundalar. Bu bağlamda özellikle çalışanlara yönelik ne gibi tedbirlerin alınabileceğinden bahsedeceğiz.

Korona Virüs Salgını Sürecinde İşyerlerinde Alınacak Tedbirler
Korona Virüs Salgını Sürecinde İşyerlerinde Alınacak Tedbirler Nelerdir ?

İşverenler İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı Kapsamına Uygun Hareket Etme Yükümlülüğü Kapsamında Koronavirüs Sürecinde Neler Yapılabilir ?

Öncelikle Türk Borçlar Kanunu kapsamında; işveren, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak; işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü Önleme uymakla yükümlüdür.Korona Virüsünün yayılma hızının oldukça yüksek oluşu ve çok kolay olması dikkate alındığında işverenler açısından oldukça risk yaratacaktır. İşverenin korona virüsüne karşı gerekli tedbirleri almaması İş Kanunu 24. Madde kapsamında işçiye haklı nedenle derhal fesih hakkı dahi vermektedir. Bu sebeple işyeri sağlığı ve güvenliği için gerekli tedbirlerin çok hızlı bir şekilde alınması gerekmektedir. Bu bağlamda neler yapılabilir ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir